Το άγχος στη δουλειά δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Σίγουρα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα στο εργασιακό μας περιβάλλον, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε ανήμποροι ακόμα κι όταν βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε δύσκολες καταστάσεις. Η διαχείριση του εργασιακού άγχους δεν έχει να κάνει με τεράστιες αλλαγές, παρά μόνο με την εστίαση στον εαυτό μας, που είναι και ο μόνος που μπορούμε να ελέγξουμε.

          Ορίστε μερικά πράγματα που μπορείτε να σκεφτείτε:

  • Οι θέσεις εργασίας είναι μιας χρήσης! Η υγεία μας όχι !!!
  • Φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όταν καλύπτουμε τις ανάγκες μας, αυξάνονται και οι αντοχές μας στο άγχος. Ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση και να μας γεμίσουν ενέργεια. Η άσκηση, η βελτίωση της διατροφής και η προσπάθεια για καλύτερο ύπνο είναι ένα καλό ξεκίνημα. Όταν λέμε συχνά τη φράση «Χρειάζομαι ένα ποτό», καλά θα ήταν να μην το παρακάνουμε.
  • Είναι σημαντικό να έχουμε ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και των υποχρεώσεων μας, με ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικού χρόνου.
  • Είναι πολύ χρήσιμο να ξεχωρίζουμε ποιες υποχρεώσεις είναι ειλικρινά σημαντικές, να ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας και να μην φορτώνουμε το πρόγραμμα μας υπερβολικά.
  • Μην υποτιμάμαι τα μικρά διαλείμματα. Ανά τακτά διαστήματα, κάνουμε μια μικρή βόλτα ή απλά χαλαρώνουμε και καθαρίζουμε το μυαλό μας. Δεν τρώμε ποτέ στο γραφείο.
  • Ακόμα και σε περιστάσεις που το άγχος δεν μπορεί να αποφευχθεί, μπορούμε να διατηρήσουμε ένα σημαντικό μέρος από τον αυτοέλεγχο μας, μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας θετικά και παραγωγικά. Όταν νιώθουμε πως τα πράγματα στην δουλειά έχουν αρχίσει να γίνονται ανυπόφορα, χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας, γινόμαστε ευέξαπτοι ή απομακρυνόμαστε. Όσο καλύτερα μπορούμε να επικοινωνούμε με τους συνεργάτες μας, να ξεπερνούμε τις διαφορές και να απαλύνουμε τις εντάσεις, τόσο καλύτερο περιβάλλον έχουμε για να εργαστούμε.
  • Οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται μόνο όταν βρίσκουμε το χιούμορ μας.
  • Η τελειομανία δεν οδηγεί πουθενά, κανείς δεν είναι τέλειος, αφήστε την τελειότητα στο Θεό. Το να την κυνηγάμε μας φέρνει μόνο περιττό άγχος. Όταν οι στόχοι που θέτουμε δεν είναι ρεαλιστικοί, είναι σαν να παγιδεύουμε τον εαυτό μας.
  • Οργανώνουμε το χώρο μας. Αν στο χώρο εργασίας ή στο σπίτι μας επικρατεί χαμός, η ακαταστασία διευκολύνει την αίσθηση της απώλειας του ελέγχου και δημιουργεί άγχος.
   Κρατάμε ημερολόγιο και λίστα υποχρεώσεων με σειρά προτεραιότητας. Όταν υπάρχει έλλειψη οργάνωσης, ξοδεύουμε περιττό χρόνο, και το άγχος μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
  • Διατηρούμε μια θετική στάση για την εργασία μας. Ο αρνητισμός απορροφά την ενέργεια και τα κίνητρα από οποιαδήποτε κατάσταση. Προσπαθούμε να σκεφτόμαστε πως όλα θα πάνε καλά και δεν ξεχνάμε να δίνουμε στον εαυτό μας τα εύσημα που του αξίζουν, ακόμα και για τις μικρές, καθημερινές νίκες.